reklama
Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Radovan Baláž

Radovan Baláž

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mladý s hlavou v oblakoch a striebrom vo vlasoch, hľadajúci a niekedy aj nachádzajúci...krásne momenty v každodennom živote. Zoznam autorových rubrík:  malá galéria AKCENTNitra milá NitraNitriansky horský spolokRodná hrudaStretnutia s hudbouKultúraSpoza objektívutrafacka.skSvet autizmuSúkromnéNezaradené

reklama

Nitriansky horský spolok

Jarné čistenie Zobora, 8. ročník

Radovan Baláž

Jarné čistenie Zobora, 8. ročník

Posledná aprílová sobota bude v Nitre patriť tradičnej akcii. Jej cieľom je vyčistenie Zoborských vrchov od odpadu, ktorý tam zanechávajú nezodpovední návštevníci. Zámerom je tiež likvidácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce.Kedy? 26. apríla 2014 o 9:00 hod.Kde? Začíname pred liečebným ústavom na Zobori, cieľom sú turistické chodníky a ich okolie medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou.Kto? Turisti, milovníci prírody, dobrovoľníci, všetci ľudia ochotní pomôcť.Ako? Vlastnými rukami, pre všetkých budú pripravené pracovné rukavice a vrecia na odpad. Za čo? Odmenou pre vás bude občerstvenie, najmä však váš dobrý pocit. Info vrátane fotogalérie nájdete na Nitralive.sk a FB stránke akcie. Môžete si pozrieť aj reportáž v TV Central. Neváhajte, príďte aj vy pomôcť prírode nad Nitrou.

  • 18. apr 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 626x
  • 0
Lokálpatriot z Nitrianskeho horského spolku

Radovan Baláž

Lokálpatriot z Nitrianskeho horského spolku

Rodák z Nitry, ktorý tu žije a pôsobí doteraz. Zakladajúci člen a predseda Nitrianskeho horského spolku združujúceho záujemcov o aktivity v prírode, konkrétne o vysokohorskú turistiku, skialpinizmus, turistiku, cykloturistiku, horolezectvo. Spolku, ktorý organizuje aj dve podujatia pre širokú verejnosť – na jar Jarné čistenie Zobora a na jeseň festival Vysoké hory Nitra. Spomínaný Nitran je šéfom organizačného štábu oboch akcií.Nedávno si mohli poslucháči rádia Regina vypočuť rozhovor s ním, v ktorom predstavil obe tieto akcie, prezradil ako vznikol festival, ale aj to z čoho pramení jeho láska k horám. Patrik Együd napriek tomu, že hory miluje, by výhľad zo Zobora za ne nevymenil. Rozhovor pripravila do rubriky Lokálpatriot redaktorka Jolana Čuláková.

  • 12. máj 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 405x
  • 0
Jarné čistenie Zobora, 7. časť

Radovan Baláž

Jarné čistenie Zobora, 7. časť

Tretia aprílová sobota bude v Nitre patriť tradičnej akcii. Jej cieľom je vyčistenie Zoborských vrchov od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov zanechávajú nezodpovední návštevníci. Zámerom organizátorov je tiež asanácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce. Kedy? 20. apríla o 9:00 hod. Kde? Začíname pred Liečebným ústavom, cieľom sú turistické chodníky a ich okolie medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou. Kto? Turisti, milovníci prírody, žiaci, dobrovoľníci, všetci ľudia ochotní pomôcť.  Ako? Vlastnými rukami, pre všetkých sú pripravené pracovné rukavice a vrecia na odpad.  Za čo? Odmenou pre vás bude občerstvenie, najmä však váš dobrý pocit.  Viac informácii vrátane bohatej fotogalérie z minulých rokov nájdete na portáli Nitralive.sk. Radi by sme Vás tiež  informovali o FB stránke, ktorá je venovaná tejto akcii. Neváhajte, príďte aj vy pomôcť prírode nad Nitrou.

  • 15. apr 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 511x
  • 0
Festival Vysoké hory Nitra už túto sobotu

Radovan Baláž

Festival Vysoké hory Nitra už túto sobotu

V sobotu 24. novembra od 9:00 hod. sa na Mestskom úrade v Nitre uskutoční v poradí už siedmy ročník tohto festivalu. Uvedené budú filmy a prezentácie od viacerých zaujímavých hostí. Do Nitry zavíta známy geograf, horolezec, publicista a cestovateľ  František Kele. Úspešný dokumentarista a fotograf Tomáš Hulík sa predstaví s filmom Cesty Slovenskom a výstavou veľkoformátových fotografií. Ďalej to bude napr. fotograf a cestovateľ Ivan Bulík, ktorý uvedie prezentáciu venovanú divokému africkému kmeňu Surmov alebo horolezec Martin Gablík, ktorý priblíži výstup na osemtisícovku Cho Oyu. Návštevníci uvidia tiež film Pavla Barabáša Pygmejovia - Deti džungle a dva nové filmy Rasťa Hatiara. Obohatením programu budú africké rytmy, spev a tanec v podaní Igora Holku so skupinou Afro Campana. Nebudú chýbať tradičná výstava fotografií rôznych autorov a tiež obľúbená tombola o hodnotné ceny.Vstup na festival je voľný. Viac informácii o ňom je možné nájsť na web stránke a FB stránke.

  • 22. nov 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 723x
  • 0
O tom ako sme čistili Zobor, časť šiesta

Radovan Baláž

O tom ako sme čistili Zobor, časť šiesta

Je to už pár rokov, čo sa členovia Nitrianskeho horského spolku rozhodli po prvýkrát zorganizovať akciu s názvom Jarné čistenie Zobora. Spojili sa so Správou chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a mestom Nitra s cieľom vyčistiť územie Zoborských vrchov od odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci. Bolo to v r. 2007 a keďže odpadu neubúda, tak sa dobrovoľníci na jar stretávajú pravidelne. Nebolo tomu inak ani tento rok.

  • 13. jún 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 749x
  • 5
reklama
Jarné čistenie Zobora 2012

Radovan Baláž

Jarné čistenie Zobora 2012

Tretia aprílová sobota bude v Nitre patriť tradičnej akcii. Jej cieľom je vyčistenie územia Zoborských vrchov od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci. Kedy? 21. apríla o 9:00 hod. Kde? Začíname pred Liečebným ústavom, cieľom sú turistické chodníky a ich okolie medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou. Kto? Turisti, milovníci prírody, žiaci, študenti, Nitrania, dobrovoľníci, všetci ľudia ochotní pomôcť. Ako? Vlastnými rukami, pre všetkých sú pripravené pracovné rukavice a vrecia na odpad. Za čo? Odmenou pre vás bude občerstvenie, najmä však váš dobrý pocit. Neváhajte, príďte aj vy pomôcť prírode nad Nitrou. Nech môžeme stále objavovať jedinečné miesta a zaujímavé zákutia, ktoré v sebe skrýva. Napríklad aj miesta aké zachytil fotograf Peter Michalík, člen združenia Nitriansky horský spolok, ktoré toto podujatie organizuje.Jarné čistenie Zobora 2012 podporil Nadačný fond Tesco pre zdravšie mestá v Nadácii Pontis.

  • 2. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 616x
  • 0
Pavol Barabáš v Nitre!

Radovan Baláž

Pavol Barabáš v Nitre!

K novembru v Nitre tradične patrí festival Vysoké hory Nitra. Každoročne sú jeho súčasťou vynikajúce filmy P. Barabáša. Na aktuálnom 6.ročníku, ktorý sa uskutoční v sobotu 26.novembra, to budú filmy Mongolsko-V tieni Džingischána a Volanie prírody. Okrem filmov majú návštevníci jedinečnú príležitosť vidieť i fotografickú tvorbu tohto filmára. Výstava "Dialóg s planétou" bude na našom festivale len po tretíkrát prezentovaná verejnosti. P. Barabáša však bude možné budúci víkend stretnúť v Nitre aj osobne. A to v predvečer festivalu, v piatok 25.novembra o 20:00 h. v Cinemaxe. Uvedie tu svoj film Trou de Fer o dobrodružnom prechode najťažším kaňonom sveta na ostrove Réunion (foto). Srdečne pozývam na obe akcie v Nitre - v piatok Cinemax a v sobotu Mestský úrad!A tu je pozdrav od Pavla B.

  • 20. nov 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 861x
  • 0
Po roku opäť festival Vysoké hory Nitra

Radovan Baláž

Po roku opäť festival Vysoké hory Nitra

V sobotu 26. novembra 2011 sa na Mestskom úrade v Nitre uskutoční v poradí už 6.ročník festivalu o horách a cestovaní Vysoké hory Nitra. V programe od 9:00 hod. vystúpia zaujímaví a známi hostia, ktorí predstavia svoje zážitky z hôr, expedícií a ciest spracované do pútavých filmov a prezentácií. Chýbať nebudú snímky oceňovaného filmára Pavla Barabáša, ktoré sú každoročne súčasťou festivalu. O svojom projekte Seven Summits - Koruna Zeme bude rozprávať vynikajúci slovenský alpinista Peter Hámor. Je zatiaľ jediným Slovákom, ktorý stál na najvyšších vrcholoch všetkých kontinentov. Do Nitry príde aj Michal Orolin, osobnosť slovenského horolezectva. Spolu s Ivanom Fialom boli prvými ľudmi z východného bloku, ktorí stáli na vrchole osemtisícovky (Nanga Parbat, júl 1971). Vďaka ďalším hosťom precestujeme tiež mnohé regióny Slovenska, Európy, Ázie a Afriky.Pripravená je výstava fotografií rôznych autorov vrátane fotiek Pavla Barabáša. Nebude chýbať obľúbená tombola o hodnotné ceny. Vstup na festival je voľný. Viac informácií nájdete na festivalovej stránke.Tešíme sa na vašu účasť!

  • 19. nov 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 755x
  • 0
Takmer tri tony za sobotné dopoludnie

Radovan Baláž

Takmer tri tony za sobotné dopoludnie

To je výsledok tradičného podujatia Jarné čistenie Zobora. Jeho 5.ročník sa uskutočnil 16. apríla. Prišli, videli, zbierali a "zvíťazili". I tak by sa v skratke dala charakterizovať táto akcia. Zúčastnilo sa jej približne 140 dobrovoľníkov. Prišli, aby vyčistili 14,7 km turistických chodníkov v Zoborských vrchoch a naviac, aby pomohli aj s likvidáciou 2 čiernych skládok - na Lupke a nad Dražovcami. Vyzbierali presne 2,72 tony odpadu.Na určitý čas sa teda poupratovalo v prírode nad Nitrou. "Zvíťazili" sme tak nad horami odpadkov a ľudskou hlúposťou. Bohužiaľ, asi len na chvíľu. Čo nám potvrdzujú skúsenosti z minulých rokov. No my sa nevzdáme :)  A stretneme sa opäť o rok.Viac informácií o akcii nájdete na partnerskom portáli Nitralive.sk. Ak ste nevideli dobrú reportáž TV Markíza, ktorú odvysielali 16.4. v Televíznych novinách, tak odporúčam archív TV - príspevok č. 13 s názvom "Dobrovoľníci odpratávali smetiská".

  • 1. máj 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 372x
  • 0
Boj s odpadkami na Zobore, 5. časť

Radovan Baláž

Boj s odpadkami na Zobore, 5. časť

O niekoľko dní bude patriť Zobor po piatykrát  tým, ktorým prekážajú množstvá odpadkov v prírode nad Nitrou. Tým, ktorým nie je ľahostajný jej stav. Neváhajte, príďte a pomôžte aj vy. Jarné čistenie Zobora 2011 Kedy? 16. apríla o 9:00 hod.Kde? Začíname pred Liečebným ústavom, cieľom sú turistické chodníky a ich okolie medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou.Kto? Turisti, milovníci prírody, žiaci, študenti, Nitrania, dobrovoľníci, všetci ľudia ochotní pomôcť. Ako? Vlastnými rukami, pre všetkých sú pripravené pracovné rukavice a vrecia na odpad. Za čo?  Odmenou pre vás bude tlačený sprievodca o Náučnom chodníku Zoborské vrchy, občerstvenie, najmä však váš dobrý pocit. Viac informácii vrátane pozvánky a bohatej fotogalérie z minuloročného čistenia nájdete na stránkach partnerského portálu Nitralive.sk.

  • 8. apr 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 902x
  • 7
reklama
Na festivale Vysoké hory Nitra aj fotovýstava

Radovan Baláž

Na festivale Vysoké hory Nitra aj fotovýstava

V Nitre sa o pár dní na Mestskom úrade uskutoční jubilejný piaty ročník festivalu Vysoké hory Nitra. Pre návštevníkov je pripravený bohatý program. Filmy a prezentácie od viacerých známych a zaujímavych hostí. K tomu kvalitná tombola o hodnotné ceny. A to všetko zdarma. Nebude tiež chýbať tradičná sprievodná akcia. Výstava fotografií od rôznych autorov. Budú to napr. Peter Michalík, Martin Boltižiar, Peter Lakata, Jozef Brestovský alebo trojica z fotoklubu FoTOP v Topoľčiankach - Radimír Siklienka, Pavol Čepček, Pavol Kováč. Témou vystavených fotografií bude príroda, hory, krajina. Na záver by som vám rád predstavil niekoľko fotografií od uvedených autorov.Príďte do Nitry stráviť príjemnú sobotu, všetci ste srdečne vítaní.

  • 16. nov 2010
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 140x
  • 0
A sme tu opäť - Vysoké hory Nitra 2010!

Radovan Baláž

A sme tu opäť - Vysoké hory Nitra 2010!

"Expedície z celého sveta. Spoznávanie nádherných miest. Turistika v slovenských horách." Aj takto sa dá charakterizovať festival Vysoké hory Nitra. Jeho piaty ročník sa uskutoční v sobotu 20. novembra vo veľkej sále Mestského úradu v Nitre. Štart - 9:00 hod., vstup voľný. Viac informácií, vrátane pozvánky, nájdete na festivalovej web stránke. Nech sa páči tiež video pozvánka.Tešíme sa na vašu účasť!

  • 6. nov 2010
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 899x
  • 0
Ako si kydáme do vlastného hniezda

Radovan Baláž

Ako si kydáme do vlastného hniezda

Odpadky, smeti, (čierne) skládky... Za bránami svojich domov, dverami bytov máme čisto, pekne vyupratované, odpadky sú tam, kde patria. Mimo našich príbytkov to však neplatí. Aspoň taký dojem mám, keď vidím slovenské mestá, obce, ulice, sídliská, polia, lesy, prírodu. Trochu zvláštny postoj ľudí k svojmu okoliu...(Nekonečný) Boj s odpadkami vedú ľudia aj v Nitre. Mesto i dobrovoľníci. Jednou z "upratovacích" akcií je tiež Jarné čistenie Zobora. Tradičná akcia v úvode jari. V sobotu 24. apríla 2010 sa konala už po štvrtýkrát.

  • 17. máj 2010
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 303x
  • 21
Cesta okolo sveta za 10 hod.

Radovan Baláž

Cesta okolo sveta za 10 hod.

Tieto slová vám môžu niečo pripomínať. Nejde tu však o nejakú zabudnutú knihu J. Verna. Takto by sa dal charakterizovať program festivalu, ktorý sa koná v sobotu 7. novembra od 9:00 hod. v Nitre. Vysoké hory Nitra 2009. Festival o horách a cestovaní organizovaný Nitrianskym horským spolkom. Uskutoční sa na Mestskom úrade po štvrtýkrát. Návštevníci, ktorí prídu, precestujú rôzne miesta a štáty celého sveta-SR, Nový Zéland, Himaláje, Kamčatka, Omán, Čína alebo Nová Guinea. Sprievodcami budú Pavol Barabáš, Viktor Beránek, Vladimír Linek a ďalší. Nebude chýbať tradičná výstava fotografií i bohatá tombola s hodnotnými cenami. „V mene organizátorov by som rada pozvala širokú verejnosť na náš festival, na ktorý je vstup voľný", uvádza spoluorganizátorka Katka Együdová. A dodáva: "Príďte stráviť peknú sobotu do Nitry, všetci ste srdečne vítaní."Viac informácii nájdete v tlačovej správe a program na web stránke nihos.sk.

  • 5. nov 2009
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 160x
  • 0
O tom ako sme (na chvíľu) vyčistili Zobor

Radovan Baláž

O tom ako sme (na chvíľu) vyčistili Zobor

Poslednú aprílovú sobotu patrili Zoborské vrchy ľuďom, ktorým nie je ľahostajný stav prírody v okolí Nitry. Ľudom, ktorí nevyužili chvíle osobného voľna a krásne slnečné počasie na nákupy, prácu vo svojich záhradách, upratovanie bytov a domov alebo na výlety, ale na pomoc prírode zbaviť sa odpadu. Ten tam počas roka zanechávajú vo veľkých množstvách nezodpovední turisti a návštevníci. Desiatky dobrovoľníkov sa zišlo 25. apríla pri "Liečebáku" na treťom ročníku akcie "Jarné čistenie Zobora". Môj článok s fotografiami nie je len o tom ako sme sa stretli, Zobor čistili a vyčistili, ale aj o tom ako dlho príroda nad mestom vydržala bez nových odpadkov.

  • 1. jún 2009
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 728x
  • 4
reklama
Za čistejší Zobor

Radovan Baláž

Za čistejší Zobor

S jarou je tu opäť aktivita členov Nitrianskeho horského spolku, ktorí v spolupráci so Správou CHKO Ponitrie a mestom Nitra pripravili jarné čistenie Zobora. Cieľom tohto podujatia je vyčistiť prírodu nad Nitrou a v jej okolí. Vyčistiť od odpadkov, ktoré tam počas svojich výletov a vychádzok zanechali "milovníci" prírody. "V mene organizátorov by som rada pozvala širokú verejnosť na Jarné čistenie Zobora, ktoré sa uskutoční už túto sobotu 25. apríla so začiatkom o 9:00 hod. pred "Liečebným ústavom" na Zobore. Na všetkých sa tešíme, tiež na spoločnú pomoc prírode". To sú slová a pozvanie členky Nitrianskeho horského spolku Kataríny Együdovej. Tak neváhajte a príďte pomôcť!

  • 22. apr 2009
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 636x
  • 2
reklama
SkryťZatvoriť reklamu